Referentie:
Bor, Jan, Landeweerd, Laurens, 25 eeuwen westerse filosofie: teksten, toelichtingen, Amsterdam: Boom, 2003,
Informatief extract:
"Wat is een filosoof? Althans, wat is een filosoof in onze westerse denktraditie? Een filosoof is iemand die zich van het gewone volk en Jan Modaal onderscheidt door een bijzonder soort verlangen dat hem is ingeblazen. Hij verlangt naar wijsheid, is er begerig naar, is wijsgeer en richt daar zijn leven op in. Aldus het beeld dat Plato schetst van de filosoof in het Symposium en dat door de gehele geschiedenis van de westerse filosofie van grote invloed is geweest. “Het zit namelijk zo”, aat hij een verstandige vrouw genaamd Diotima in de dialoog zeggen “Geen enkele God doet aan filosofie of verlangt ernaar wijs te worden, want dat is hij al; en als er nog een ander wijs iemand bestaat, zal ook deze geen filosofie bedrijven. Aan de andere kant doen onwetende mensen net aan filosofie en willen ze niet wijs worden, aangezien het ongelukkige aan onwetendheid nu juist is dat iemand die, al is hij niet mooie en goed en wijs, dit toch meent te zijn. Wie niet weet dat hij iets mist, verlangt ook niet naar wat hij niet denkt te missen.”
Maar wie is dan wel een filosoof? Wie beoefenen de filosofie als het niet de wijzen noch de onwetenden zijn? Precies degenen, antwoordt Diotima, die daartussen zitten. Net als Eros of Liefde, de zoon van Armoede en Rijkdom, uit is op het mooie en dus ook op wijsheid, begeert de filosoof de wijsheid zonder zelf wijs te zijn, en wéét hij dat hij haar mist. Hij weet dat hij onwetend is. Gedreven door Eros, bedrijft hij filo-sofia, de liefde tot de wijsheid en is derhalve een filo-soof, een minnaar van de wijsheid." (uit: inleiding)
Creatieve commentaar:
Dit lijkt me een handig naslagwerk. Het is recenter dan de laatste uitgave van "Geschiedenis van de filosofie" van Störig, waarin de meest recente hedendaagse filosofen nog ontbreken. Het zou verwijzen naar een heleboel oorspronkelijke filosofische teksten. Jammer genoeg heb ik het boek zelf nog niet gevonden, maar slechts de referentie en een paar citaten via internet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten