Referentie:
De Rijck, Kim, "Namaakstamcellen kunnen ethisch probleem verhelpen", De Standaard 22.11.2007, p. W2-W3
Informatief extract:
"De onderzoekers hebben aan huidcellen vier genen toegevoegd die normaal vooral actief zijn in embryo's. De gewijzigde huidcellen gingen zich gedragen als embryonale stamcellen (DS 21 november). Embryonale cellen zijn gegeerd omdat ze uitermate veelzijding en delingskrachtig zijn en mogelijks allerlei ziekten en orgaandefecten kunnen genezen. Maar het gebruik van embryonale stamcellen is omstreden, omdat embryo's worden vernietigd bij de aanmaak ervan. ....
Het is fenomenaal dat je een volwassen cel helemaal kan omvormen naar een embryonale cel door vier genen toe te voegen", vindt Verfaille. "Voor die overgang moeten een heleboel genen worden uitgeschakeld die actief zijn in een volwassen cel, en allerlei embryonale genen moeten worden geactiveerd.' (p.2)
"De methode brengt mogelijks wel problemen met zich mee, want de versleutelde cellen zijn genetisch gewijzigd. .... Eerder onderzoek met muizen wees uit dat die methode in sommige gevallen tumoren kan doen ontstaan." (p.3)
Creatieve commentaar:
Ik vraag me af hoe zou deze nieuwe techniek ethische vraagstukken zou kunnen verhelpen? Alsof sleutelen aan volwassen cellen niet evenzeer ethisch onderzocht moet worden dan het werken met embryonale cellen. Een nieuw ethisch probleem zal gewoon het vorige vervangen.
Het artikel doet me nadenken over de afgelopen les Ken-en Wetenschapsleer waar het over "waardenvrije wetenschap" ging. Eén van de gepresenteerde stellingen was dat de objecten van natuurwetenschappen, in tegenstelling tot humane en sociale wetenschappen, nooit een waarde, zin of doel hebben. Van zodra het over technologieën gaat verschuift de focus en is er wel sprake van een zin, een waarde, een doel. Het lijkt mij een heel kunstmatige opsplitsing. In het onderzoek dat in dit artikel besproken wordt is nog lang geen sprake van (toegepaste) technologie. Toch hebben de studieobjecten wel degelijk waarde. En het gebeurt allemaal met een bepaald doel voor ogen namelijk het voorkomen/genezen van ziekten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten