zaterdag 17 november 2007

De muze van het leven

Referentie:

Aerts, Diederik, De Muze van het leven. Quantummechanica en de aard van de werkelijkheid, Kapellen-Kampen: Pelckmans-Kok Agora, 1993, 256 p.

Informatief extract:

"Wat is de aard van de ons omringende werkelijkheid en welke rol speelt de mens in dit grote gebeuren? Heeft hij een vrije wil en welke betekenis heeft de quantummechanica voor het menselijke beslissingsproces? Wat is de werkelijkheid in een wereld doordrenkt met waarschijnlijkheid en kans, zoals hij ons vandaag door de moderne fysica wordt aangeboden? Hoe kunnen we onze sociale en culturele bezigheden kennen als een deel van het geheel?

In dit boek komen deze en andere vragen aan bod, rekening houdend met de nieuwste bevindingen van de theoretische natuurkunde." (uit: covertekst)

Creatieve commentaar:

Het kennen van de werkelijkheid, is dat niet het streven van zowel de filosoof als de wetenschapper? Uit de inhoudstabel van dit boek haal ik dat het gaat over alle krachten in de maatschappij, over evolutie, over vrije markt, over competitie, over ruimte, over schoenmakers (?)... En wat heeft dit alles te maken met quantummechanica? Waar gaat quantummechanica uberhaubt over? Als wetenschapper zou ik dat toch moeten weten, maar ik heb geen idee. De auteur van het boek is natuurkundige met een duidelijke interesse voor filosofische thema's. Een schitterende combinatie, lijkt mij.

Geen opmerkingen: