donderdag 1 november 2007

Intelligente emotie

Referentie:

Abicht, Ludo, Intelligente Emotie, Antwerpen - Boom: Houtekiet, juni 2001, tweede druk (eerste druk maart 2001), 175 p.

Informatief extract:

"We beleven een nieuwe romantisch tijdperk. meer en meer mensen zoeken hun heil in allerlei vormen van irrationalisme, niet alleen in religieus fundamentalisme, ethnisch nationalisme en onverdraagzaamheid, maar ook in New Age en "emotionele intelligentie".

Ludo Abicht stelt tegenover "emotionele intelligentie", het modewoord van het moment, het begrip "intelligente emotie", een samengaan van rede en emotie, van doordachte en doorleefde emotie, zeg maar. Hij vindt dat men, na de vergissingen en catastrofes van de voorbije eeuw, zeer bedachtzaam te werk moet gaan. Niet uit voorzichtigheid maar uit welbegrepen radicalisme. Zijn boek Intelligente emotie is een pleidooi voor de herwaardering van het gevoel, maar dan wel als "intelligente", dat wil zeggen bevrijdende , emotie." (uit: covertekst)

Creatieve commentaar:

Dit is een pleidooi voor tolerantie, gefundeerd door redelijkheid in de ruime betekenis van het woord. Het boek gaat over gelijk(waardig)heid en emancipatie, het herzien van de heersende machtsverhoudingen binnen één individu (rede en emotie) en binnen een maatschappij.

Geen opmerkingen: