donderdag 1 november 2007

Meesterschap over het lot. Inspiratie uit Martha Nussbaums werk voor ethiek van de technologie

Referentie:

Van de Burg, Simone, “Meesterschap over het lot. Inspiratie uit Martha Nussbaums werk voor ethiek van de technologie”, Filosofie 17 (2007) 5, p. 18-27.

Informatief extract:

"Levert het iets op om technische wetenschap als een techné te bekijken? Ik denk het wel. Het brengt de wetenschap naar voren als een al te menselijke poging om meer greep te krijgen op het lot. Ook maakt het ruimte voor de vraag of dat ook moet gebeuren, en zo ja, of het op deze manier moet gebeuren. Het lijkt soms zo voor de hand te liggen om op een kwetsbaarheid direct te reageren met de ontwikkeling van een techniek die haar wegneemt. Maar is dat wel een verstandige beslissing? Helpt dit ook om het goede leven te realiseren? Dat soort vragen zijn volgens Nussbaums The fragility of goodness niet alleen zinvol, maar horen ook tot de kern van de ethiek. Waarom is het thema kwetsbaarheid volgens haar zo belangrijk? En hoe kan dit thema een bijdrage leveren aan de vorming van een ethiek van de techniek?" (p.18)

Creatieve commentaar:

Aan de hand van één concreet voorbeeld (fotoakoestische mammografie) wordt door door de auteur uitgewerkt wat Nussbaums visie op kwetsbaarheid kan bijdragen een ethiek voor het ontwikkelen en evalueren van (medische) technologie.

Geen opmerkingen: