dinsdag 20 november 2007

Wat liefde doet

Referentie:

Kierkegaard, Søren, Wat liefde doet, vertaald door Lineke Buijs en Andries Visser, Budel: Uitgeverij Damon, 2007, 480 p. (oorspronkelijke uitgave: s.l., s.d.)

Informatief extract:

"Ieder mens heeft behoefte aan liefde; aan geliefd te zijn en lief te hebben. Op de vraag wat liefde is, zal een antwoord dat voldoet niet te geven zijn. Op de vraag wat liefde doet, volgt werk voor een heel leven. Vanuit dit onderscheid schreef de filosoof en theoloog Kierkegaard

Kierkegaard ziet kans het genoemde onderscheid op te heffen: "Wat de liefde doet, dat is ze, en wat ze is, dat doet ze". Wie het spoor van de liefde zoekt, vindt in Wat de liefde doet een rijkdom aan inspirerende en opbouwende gedachten. Kierkegaard ziet liefhebben als een vermogen dat ieder mens bezit. Tegelijk is liefhebben een opdracht: "wie kunst en wetenschap aanprijst, verdeelt de mensen in begaafden en niet-begaafden; wie de liefde aanprijst maakt allen gelijk".

Een aantal christelijke overwegingen in de vorm van toespraken" (uit: covertekst)

Creatieve commentaar:

Het boek komt pas uit in november 2007 maar er worden al vollop leesgroepen en cursussen rond georganiseerd. Liefde is dan ook een thema dat veel mensen aanspreekt en dat, volgens mij, zeker filosofisch benaderd kan worden. Maar om te kunnen onderzoeken "Wat liefde doet" wordt toch verondersteld dat geweten is wat liefde IS. Wordt dit eerst uitgewerkt in dit boekje of vertrekt het vanuit een aantal vooronderstellingen. Uit de covertekst blijkt alvast dat een bevredigend antwoord op de vraag "Wat is liefde?" niet gegeven zal worden. Misschien kan men inderdaad door te bekijken wat liefde doet uiteindelijk ook tot de kern van de zaak komen. Van een apparaat zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Wat een mixer doet is mixen". Maar van iets zo complex als liefde lijkt me dat niet zo voor de hand liggend.

Omdat Kierkegaard wellicht spreekt vanuit zijn christelijke overtuiging, heb ik dit boek onder het label "religie en samenleving" geplaatst. Jammer genoeg kan ik nergens gegevens vinden over het oorspronkelijk werk.

Geen opmerkingen: